Klassiskt flötmete!

Förvånad som jag blir, så fick jag en hel del positiv kritik på mina två första inlägg. Jag fick även ett par förfrågningar om att jag skulle fortsätta metesguiden med flötmete efter abborre och gädda. Det tänkte jag att jag skulle fixa nu!

Det finns mer eller mindre två typer av flötmete, antingen med fast flöte eller med glidflöte, som har lite skillnader.

På den övre bilden ser du glidflöte med flötesstopp, på den undre ett fast flöte med massa mycket för mycket ljus på sig, men det får du leva med.

Glidflöte med flötesstopp.
Fast flöte!
Ett fast flöte är ganska klassiskt, det är det som i vanliga fall som sitter på metspöet du minns från barndomen. Det är väldigt effektivt i det fallet och lätt att justera över linan. Ett glidflöte å andra sidan sitter inte fixerat utan glider (som namnet över antyder.) över linan, man stället det på rätt djup med hjälp av ett flötesstopp. Flötesstopp och glidflöte är kanon för kastmete, eftersom att flötet glider ner mot sänket och kroken så är det enkelt att kasta det. Dessutom går det att fylla flötena med vatten för att få lite kastvikt, och då kan man kasta ännul ängre! Denna funktion finns dock inte på alla flöten, men på de jag har på bilden ovan så finns de. Själva poängen med att ha glidflöte och flötesstopp är dock djupet. Som jag nämnde innan så glider flötet ner mot sänket, men flötesstoppet stannar kvar på linan. Det ni tänker nu är säkert "Bwah! Det tar sig ju aldrig igenom ringarna, vad är poängen?", men det är fel! Flötesstoppet är så litet att det går utmärkt genom ringarna och går att veva upp på rullen på alla haspelrullar och de flesta multirullar. Därmed kan du enkelt fiska på 4-5 meters djup där de större fiskarna går. 

Vi börjar med abbormetet. Det är väldigt enkelt och kan nog egentligen förklaras över bara ett par meningar:
Fast flöte eller glidflöte längst upp, sänke en decimeter ovanför kroken, en liten krok längst ner helst, det genererar fler hugg eftersom att fisken inte lika lätt ser den pga olika agn man har på. 

Som vanligt så rekommenderar jag små levande betesfiskar, mask eller powerbait. Experimentera! Fiskarna äter allt om förhållanderna är rätt!

När det gäller gäddmete så är det glidflöte som gäller, helt och hållet. Du måste ha ett stort flöte som kan hålla upp en stor tyngd, eftersom att man bara kan meta gädda med betesfisk. Sen måste du också ha en speciell gäddtafs med krokar att sätta betesfisken på. För nybörjare så rekommenderar jag att ni köper ett färdigt gäddmetesset från närmaste fiskebutik, ni som vet hur det ser ut kan försöka knyta en egen med kevlartråd. En halvmeter skulle jag rekommendera av erfarenhet, gäddor har den egenheten att simma åt sidorna och krulla upp tafsen i munnen, har man då inte nog lång tafs så skärs linan av istället och tafsen är helt värdelös.
Värt att nämna kanske är att detta är mitt absoluta favoritsätt att fånga gädda, när man lärt sig hur det ska göras så fungerar det varje gång!

Här har ni ett exempel på ett gäddmetesflöte och en gäddmetestafs!

Nu slängde jag ihop detta snabbt, men jag hoppas att det kommer till nytta! BRA FISKE PÅ ER!!




Kommentarer
Postat av: Ryssen

FISKNÖRD

2009-08-23 @ 02:07:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0